Gondolkoztál már azon, hogy készítesz egy magyarázó videót valamelyik szoftver működéséről? Jutott már eszedbe egy prezentációdat felvenni a képernyőről? Bár ez utóbbi a hallgatók számára nem túl izgalmas műfaj, mind a két feladatra tökéletes megoldás lehet a Windows 10 beépített képernyőfelvevő alkalmazása.

Nincs más teendőd, mint megnyomni a Windows + G billentyű kombinációt. Ekkor megjelenik az úgynevezett játéksáv, amin elindíthatod a felvételt.

Van egy gyorsabb módja is a felvétel indításának, ez a Windows + Alt + R billentyű kombináció. Ekkor azonnal indul a felvétel.

Dönthetsz úgy, hogy a mikrofonod hangját is rögzíted (mikrofon gomb a vezérlő panelen), ekkor lehetőséged van kommentálni a látottakat (ezt egyébként erősen ajánlom). A felvételt a STOP gomb megnyomásával tudod megállítani.

Az elkészült videó fájlokat a felhasználódhoz tartozó könyvtár Videók alkönyvtárában találod.

Ezeket a tippeket érdemes megfogadnod

 1. Akkor kezd el a rögzítést, amikor már készen állsz! A nézők nem szeretik a videó elején levő bénázásokat, elmegy a kedvük az anyag megnézésével.
 2. Gyakorold be a felvétel előtt a lépéseket! Kellemetlen, ha percekkel később derül ki, hogy valamit elfelejtették és kezdheted újra az egészet.
 3. Használj jó minőségű mikrofont, ha a felvétel alatt a hangod is hallható lesz!
 4. Lehetőleg olyan felbontást használj, ami standard videó felbontás (pl. 1280×720 vagy 1920×1080). Ha nem ilyen a monitorod felbontása, akkor lehetőség szerint a felvétel erejéig állítsd át az előzőek valamelyikébe.
 5. Érdemes lehet a betűméretet nagyobbra venni a felvétel erejéig, ha a mobilos nézőket is szeretnéd boldoggá tenni.
 6. Törekedj a lényegre és egy-egy videóban minél kevesebb témát érints, hogy emészthetőbb legyen a nézőnek!
 7. Ha több témát dolgozol fel, akkor inkább készíts több videót!
 8. Az elkészült videó MP4 forátumú, így akár azonnal fel is töltheted a saját TudásPiac rendszeredbe

Természetesen vannak ennél profibb programok is, mint például a TechSmith Camtasia, ami akár a webkamerád képtét is tudja felvétel közben rögzíteni, sőt videóvágásban is a segítségedre lehet. Azonban a Windowsos megoldás telepítés nélkül azonnal működik és teljesen ingyenes.

Apple géped van? Az sem gond, mert MacOS-en a QuickTime Player szintén alkalmas erre a feladatra.

Gyakori kérdések
 

Működik ez Window 7 vagy Windows 8 rendszereken?

Sajnos nem, csak Windows 10 operációs rendszeren működik.

Windows 10 van a gépemen, mégsem tudok felvételeket készíteni. Miért?

Tudnod kell, hogy ennek a funkciónak van egy minimális rendszerkövetelménye (alulra bemásoltam). Ha ezt egyszerűen kellene összefoglalnom, akkor annyit jelent, hogy ha a géped öregebb 5-6 évnél, akkor sajnos elképzelhető, hogy nem támogatja ezt a funkciót. Erre egyetlen megoldás, ha olyan gépen próbálkozol, ami megfelel a követelményeknek.

Videókártyákra vonatkozó elvárások a működéshez:

 • Intel: legalább Intel HD 4200 vagy újabb, Intel Iris 5100 vagy újabb
 • NVIDIA: Geforce 660 vagy újabb, Geforce 800M vagy újabb, Quadro Kxxx vagy újabb
 • AMD: Radeon HD 7700/M vagy újabb, HD 8500/M vagy újabb, R7 és R9 vagy újabb

Ha a fenti követelményeknek megfelel a géped, de mégsem működik, akkor javasolt a videókártya driveredet frissíteni.

Szeretnél egyszerűen videót vágni?

Akkor nézd meg az alábbi kurzusunkat, amiben oktatónk részletesen megtanítja a Filmora nevű képernyőfelvevő és vágóprogram használatát!

Szeretnél profin videót vágni?

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb vágó szoftver. Ebben a kurzusban az összes nyersanyagot letöltheted és együtt haladhatsz az oktatóval.