Gondolkoztál már azon, hogy készítesz egy magyarázó videót valamelyik szoftver működéséről? Jutott már eszedbe egy prezentációdat felvenni a képernyőről? Bár ez utóbbi a hallgatók számára nem túl izgalmas műfaj, mind a két feladatra tökéletes megoldás lehet a Windows 10 beépített képernyőfelvevő alkalmazása.

Nincs más teendőd, mint megnyomni a Windows + G billentyű kombinációt. Ekkor megjelenik az úgynevezett játéksáv, amin elindíthatod a felvételt.

Van egy gyorsabb módja is a felvétel indításának, ez a Windows + Alt + R billentyű kombináció. Ekkor azonnal indul a felvétel.

Dönthetsz úgy, hogy a mikrofonod hangját is rögzíted (mikrofon gomb a vezérlő panelen), ekkor lehetőséged van kommentálni a látottakat (ezt egyébként erősen ajánlom). A felvételt a STOP gomb megnyomásával tudod megállítani.

Az elkészült videó fájlokat a felhasználódhoz tartozó könyvtár Videók alkönyvtárában találod.

Ezeket a tippeket érdemes megfogadnod

  1. Akkor kezd el a rögzítést, amikor már készen állsz! A nézők nem szeretik a videó elején levő bénázásokat, elmegy a kedvük az anyag megnézésével.
  2. Gyakorold be a felvétel előtt a lépéseket! Kellemetlen, ha percekkel később derül ki, hogy valamit elfelejtették és kezdheted újra az egészet.
  3. Használj jó minőségű mikrofont, ha a felvétel alatt a hangod is hallható lesz!
  4. Lehetőleg olyan felbontást használj, ami standard videó felbontás (pl. 1280×720 vagy 1920×1080). Ha nem ilyen a monitorod felbontása, akkor lehetőség szerint a felvétel erejéig állítsd át az előzőek valamelyikébe.
  5. Érdemes lehet a betűméretet nagyobbra venni a felvétel erejéig, ha a mobilos nézőket is szeretnéd boldoggá tenni.
  6. Törekedj a lényegre és egy-egy videóban minél kevesebb témát érints, hogy emészthetőbb legyen a nézőnek!
  7. Ha több témát dolgozol fel, akkor inkább készíts több videót!
  8. Az elkészült videó MP4 forátumú, így akár azonnal fel is töltheted a saját TudásPiac rendszeredbe

Természetesen vannak ennél profibb programok is, mint például a TechSmith Camtasia, ami akár a webkamerád képtét is tudja felvétel közben rögzíteni, sőt videóvágásban is a segítségedre lehet. Azonban a Windowsos megoldás telepítés nélkül azonnal működik és teljesen ingyenes.

Apple géped van? Az sem gond, mert MacOS-en a QuickTime Player szintén alkalmas erre a feladatra.

Szeretnél megtanulni videózni?

Oktatónk végigvisz a videókészítés alapjain és megmutatja azokat a trükköket, amikkel minőségi videót tudsz készíteni akár alap eszközökparkkal is.

Szeretnél egyszerűen videót vágni?

Akkor nézd meg az alábbi kurzusunkat, amiben oktatónk részletesen megtanítja a Filmora nevű képernyőfelvevő és vágóprogram használatát!

Ha tetszett ez a cikk, akkor oszd meg másokkal is!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print