Ha online képzéseket tartasz, de a hallgatóidnak csak kis része szerez belőlük ténylegesen tudást, valami súlyosan félresiklott a számításaid között! Hogyan érheted el, hogy a sok munkával összeállított e-learning anyagaidat ne csak meghallgassák, de meg is tanulják? Az alábbi cikkből megtudhatod, miként segíthetnek ebben az online tesztek!

Áttekintés

A hallgatói eredményesség növelésével nem csak a felhasználóidnak teszel jót, de a vállalkozásodnak is. Akik elégedetten fejezik be a kurzusaidat, nagyobb eséllyel térnek vissza, és vásárolnak tőled további oktatóanyagokat. Online tesztek használatával ehhez több módon is hozzájárulhatsz: eszközt adhatsz a hallgatóid kezébe, mellyel megerősíthetik az éppen elsajátított tudást, kurzusteljesítési feltételként vizsgát hozhatsz létre, továbbá ellenőrizheted az egyéni és az összesített haladásukat. A megfelelően összeállított felmérések teljesítménynövelő hatása kutatásokkal alátámasztott. Ne felejtsük emellett az oktató felé történő visszacsatolást sem! Az online tesztekkel a kitöltés után azonnal látható, hogy mi jelenti a legnagyobb nehézséget a hallgatóidnak, így a kurzus esetleges módosításaihoz is kaphatsz tippeket.

☟ Olvass tovább a részletekért! ☟

Hatékonyabb tanulás = elégedettebb hallgatók

Valószínűleg mindannyiunknak akad emléke olyan tanárról, aki csak a tudás passzív befogadójaként kezelt minket. Online kurzusok készítésekor könnyen találhatjuk magunkat ismét ebben a helyzetben, ezúttal azonban az oktatói oldalról. Az e-learning során a kommunikáció többnyire egyirányú, így a hallgató hamarabb elkezd unatkozni. Ilyenkor a képernyő előtt ülő személy könnyen talál magának más elfoglaltságot: „csak pár perc a Facebookon, aztán folytatom…”

Hogyan NE válj azzá a tanárrá, akinek az óráin állandóan unatkoztál?

Az érthető és figyelmet megragadó videók és leírások biztosítása mellett adj lehetőséget a hallgatóidnak arra, hogy remekeljenek! A tudáspróbákat nem pusztán számonkérésre használhatod. Létrehozhatsz tét nélküli teszteket is, melyekkel a hallgatók próbára tehetik vagy megerősíthetik a tudásukat egy tényleges megmérettetés előtt.

Nem véletlenül javasolt a nagy célokig vezető utakon kisebb mérföldköveket is megjelölni! Egy hosszabb kurzus teljesítése során könnyen alábbhagyhat a motiváció, azonban a sikeresen kitöltött tesztek pozitív megerősítéssel szolgálnak. Ez is hozzájárul a hallgatóid figyelmének fenntartásához, és a kurzusodat sikeresen teljesítők számának gyarapodásához. A tudáspróbák használatával kimozdíthatod őket a passzív, a tudást csak befogadó fél szerepéből, mi több érdekesebbé, akár játékszerűvé teheted a kurzusaidat.

A TudásPiac rendszerében elérhető kérdéstípusokkal nagy lesz a mozgástered az e-learning anyagaidat színesítő felmérések és tesztek elkészítésekor!

Válogass kedvedre az egy helyes válasz, több helyes válasz, hiányzó szöveg kitöltése, igaz vagy hamis és a sorba rendezés kérdéstípusok közül, és állítsd össze a feladatsort, amit te is szívesen töltenél ki a hallgatóid helyében. Adj meg tetszőleges számú feladatot, majd csiszold tökéletesre a tudáspróbádat a beállítási lehetőségek széles választékával, és emeld a következő szintre a kurzusaid hatékonyságát!

   • cím és leírás: leírhatod a hallgatóidnak, milyen témában méred fel a tudásukat
   • sikerkritérium: megadhatod, a pontok hány százalékát kell elérni a sikeres kitöltéshez
   • rendelkezésre álló idő: beállíthatod, legfeljebb mennyi idő szánható a kitöltésre
   • érvényesség: megadhatsz egy időszakot, melyen kívül nem indítható el a teszt
   • ismételhetőség: hallgatóid akár korlátlan alkalommal is kitölthetik a tudáspróbát, de nagyobb kihívást is adhatsz nekik a próbálkozások maximális számának beállításával
   • megjelenített kérdések száma: megadhatsz egy hosszú kérdéssort, melynek nem szükségszerű minden elemét megjeleníteni egy kitöltéskor, a hallgató tesztjébe kerülő kérdések sorsolhatók
   • helyes válaszok elrejtése: a hozzájuk tartozó magyarázattal együtt megjelenítheted vagy akár el is rejtheted a helyes válaszokat a kitöltés utáni kiértékelő képernyőn
   • véletlenszerű sorrend: kötött vagy véletlenszerű sorrendbe állíthatod a kérdéseid és a hozzájuk tartozó válaszlehetőségeket

Rendszerünket a felhasználói visszajelzések figyelembevételével fejlesztjük, hogy a lehető legjobb e-learning élményt nyújthasd a hallgatóidnak, mindezt a saját branded használatának lehetősége mellett.

A felmérések használatának pozitív hatásait alátámasztja a társadalomtudományos szakirodalom is: „a felmérésekre olyan eszközként tekinthetünk, amellyel segíthető a hallgatók tanulása, a haladásukról visszajelzés kapható, illetve döntéseket hozhatunk az oktatással kapcsolatban” (Shihab Jimaa [2011]). Nézzük meg, hogyan használhatod még a kurzusaid továbbfejlesztésére a tudáspróbákat!

Tudni szeretnéd, melyik feladatot rontották el a legtöbben?

Kommunikációs kényszer nélkül kaphatsz hallgatói visszajelzéseket, hiszen a statisztikáknak hála nem kell a kitöltők jóindulatára hagyatkoznod, ha értesülni szeretnél az összeállított tesztek nehézségéről. Az egyes tudáspróbákhoz, illetve az egyes kérdésekhez tartozó kitöltési adatokat összesítve és egyénenként is megtekintheted. Ezáltal nem csak arról kaphatsz képet, mely feladatok jelentenek nehézséget a hallgatóidnak, de akár egy konkrét személy eddigi haladásába is betekintést nyerhetsz.

Meríts ötleteket a tesztjeid még hatékonyabbá tételéhez!

A hallgatói eredmények ismeretében felfedezheted a lemorzsolódást, és azonosíthatod annak forrását. A tudáspróbákat kedved szerint duplikálhatod kurzuson belül és azon kívül is, de a módosításuktól sem kell tartanod: a korábbi kitöltések statisztikái ugyanúgy megmaradnak, és bennük továbbra is az akkori formájukban jelennek meg a feladatok, így biztosított az auditálhatóság. A saját kitöltéseinek adataihoz a hallgatód is hozzáfér, a szükséges transzparencia adott.

Szeretnéd kipróbálni magad az e-learning világában? Még magasabb csúcsokra törnél? Jelentkezz ingyenes bemutatónkra, nézd meg a TudásPiac rendszert, és hozd létre az első tudáspróbádat te is!

Bemutató jelentkezés v3 (ListaMester)

(Szolgáltatásunk csak vállalkozások számára érhető el.)

A jelentkezést követően kollégánk a megadott elérhetőségeiden keresni fog időpont egyeztetés céljából.