Nehéz dolgunk van az elemzéssel a jelenlegi gazdasági helyzetben, főként mert a riportunkat 2022. januárjában kezdtük, így nem állnak rendelkezésünkre tavalyi adatok, melyekhez hasonlíthatnánk az idei trendeket. Az idei év során rengeteg váratlan esemény történt, ezért nem egyszerű az egyes események online kurzusok értékesítése terén érvényesült hatását értékelni.

Ráadásul, a július hónap több nem tervezett változást is hozott a gazdaságban. Viharos gyorsasággal elfogadták a katás adózás szigorítását, ami több ügyfelünket is újratervezésre kényszerít. A kata hirtelen jött átalakítása az emelkedő vállalkozói adóterhek miatt (sokaknak át kell térniük átalányadózásra) újabb inflációs hatást is magában hordoz. Mi több, a rezsiárak és a céges autók üzemanyag költségeinek növekedése újabb kihívásokat jelentenek mind a gazdasági szereplőknek, mind pedig a lakosságnak. Nem túl bíztató kilátásokkal kecsegtet a továbbra is emelkedő infláció és az energiahordozókkal kapcsolatos bizonytalanság.

Az előző elemzésünkben júliusra az átlagos árbevétel mérséklődését jósoltuk, ami végül téves előrejelzésnek bizonyult, az eladási darabszámok tekintetében azonban valóban némi mérséklődést tapasztaltunk. Az alábbi számok mégis erősebbnek fognak tűnni a júniusi adatoknál, aminek az oka az, hogy a kosárérték emelkedett, egy-egy vásárlás során a vevők többet hagytak a kasszánál. Ebben benne lehet az is, hogy egyes ügyfeleink már éltek az áremelés lehetőségével, továbbá a nyári kampányok is segíthették a kosárérték növekedését.

Mennyit kerestek átlagosan az ügyfeleink naponta?

A napi bevétel közzétételével az eltérő hosszúságú hónapokból adódó eltéréseket tudjuk kiiktatni. Így összehasonlíthatóvá válik például egy 28 és egy 31 napos hónap átlagos teljesítménye.

A korábbi várakozásainkkal ellentétben a július minimálisan erősebb lett a júniusnál. Ez azonban nem azt jelenti, hogy több értékesítés történt volna, inkább arról van szó, hogy a nagyobb értékű vásárlások felfelé húzták az átlagot.

A júniusi 13.105 Ft-os napi forgalomhoz képest júliusban 13.727 Ft-ra emelkedett ez a szám.

Mennyit kerestek átlagosan az egész hónapra vetítve?

Ha eltekintünk a hónapok eltérő hosszától és a teljes havi bevételeket hasonlítjuk össze, akkor az alábbi számokat kapjuk: míg júniusban az átlagos bevétel 393.143 Ft volt rendszerenként, addig júliusban 425.540 Ft-ot lehetett átlagosan keresni az online kurzusok értékesítése által.

Természetesen, mivel átlagról beszélünk vannak, akik ennél jóval kevesebb bevételre tudtak szert tenni, és akadnak több milliós forgalmú rendszerek is.

Mennyi volt az átlagos kosárérték?

A korábbi nagyobb mennyiségű, de kisebb értékű vásárlásból kevesebb volt, miközben akadtak nagyobb rendelésértékek szép számban, így az átlag felfelé mozdult júliusban.

A júniusi átlagos kosárérték 17.596 Ft, míg a júliusi 19.744 Ft volt.

Mennyi bevétele volt a top 5 ügyfelünknek?

Minden hónapban megosztjuk a legtöbb bevételt szerző 5 ügyfelünk összesített bevételét, így ez júliusban sem maradhat el. A top 5-be idén először (nem sokkal) 1 millió forint alatti bevétellel is be lehetett kerülni. Ugyanakkor a top 5 ügyfelünk összesített bevétele így sem számít alacsonynak, hiszen a júniusi 8.081.588 Ft után júliusban 10.166.406 Ft-ot kerestek együttesen.

A toplistán elfoglalt helyük szerint megmutatjuk, hogy a legjobbak melyik iparágakban tevékenykednek. Van köztük olyan, akinek már bérelt helye van a dobogón, de akad köztük újonc is.

👨🏻‍💼
Üzlet/Marketing

🤸🏻‍♂️
Életmód/Fitness

🩺
Egészségügyi oktatás

🏠
Ingatlan/Lakberendezés

🌍
Életmód/Környezettudatosság

Fizetési szolgáltatói tranzakciók

Szinte minden hónapban leírjuk, hogy az általunk közölt fizetési szolgáltatói statisztikákból nehéz messzemenő következtetéseket levonni, mert az egyes fizetési módok nem egyszerre álltak az ügyfeleink rendelkezésére. Ennek ellenére érdekességképpen bemutatjuk a használt fizetési módok százalékos eloszlását is.

Kezdetben (2015) az átutalás mellett csak a Barion nevű fizetési szolgáltatót támogattuk, így sok ügyfelünk a mai napig ezt használja. Később érkezett a PayPal (2019), amit azóta is leginkább a külföldi vevőknek értékesítő ügyfeleink kötnek be. A SimplePay (2020) népszerű ugyan, de nálunk csak 2 éve érhető el, így a régebbi ügyfeleink közül csak kevesen kötötték be. Legutoljára a Stripe (2021) integráció érkezett, ami talán az egyik legkönnyebben használható rendszer, viszont itthon még kevesen ismerik. 2022-ben pedig megérkezett a SimplePay Instant Transfer (ami az átutalás manuális részeit automatizálja, így nincs szükség emberi jóváhagyásra, a rendelés a pénz beérkezése után teljesül). Bár ez utóbbi nagyon hasznos lehet a kurzus adminisztrátorok számára, a sima átutaláshoz képest extra költséget jelent, és csak azoknak lehet érdekes, akiknek van SimplePay szerződésük.

Ezek után nézzük, hogy júliusban milyen arányok jöttek ki:

Átutalás: 13.46%

Barion: 50.40%

PayPal: 1.32%

Simple: 33.10%

Simple átutalás: 0.4%

Stripe: 1.32%

Mi várható augusztusban?

Augusztus első fele még a nyári szezonhoz tartozik, így ebben az időszakban még komoly változásokkal nem számolunk. Augusztus 20-a után azonban elindul az iskolai szezonra való felkészülés. Ez még esélyesen nem fog komolyabb forgalmat hozni az ügyfeleinknek, azonban itt már érdemes lesz kampányokkal készülniük, betárazni az új oktatásaikat. Az augusztusi számokban a július hónaphoz hasonló eredményeket várunk.

Mi a javaslatunk augusztusra?

Érdemes készülni mindenkinek az oktatási szezon szeptemberi indulására új kurzusokkal, kampányokkal, eseményekkel. Aki oktatásban utazik, annak az augusztus, de legalább a hónap második fele már mozgalmas, munkával teli időszak lesz.

Akiket érint a katás adózás átalakítása, azok számára van pár tippünk.

Katás voltál, és szeptembertől is a katát választod? Akkor jó hír lehet számodra, hogy a TudásPiac rendszerét már felkészítettük arra, hogy kikapcsolhasd a céges vásárlásokat. Így lehetővé válik az online kurzusok értékesítése kizárólag magánszemélyek részére.

Katás voltál, de váltanod kell más adónemre? Akkor viszont érdemes az augusztust kihasználni egy utolsó nagy kampányra, amivel kimaxolhatod a 12M Ft-os kata keretedet. Ugyanis információink szerint augusztus 31-ig a teljes évre szóló keretedet elhasználhatod. (Azért a könyvelőddel is egyeztess erről!) A kampányod üzenete lehet akár az is, hogy augusztusban még régi áron lehet hozzájutni a kurzusaidhoz, mert szeptembertől árat emelsz. Sok sikert és kimaxolt kata keretet kívánunk hozzá!

Mailer Lite hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.