Rendszerint a lehetőségek széles tárháza fogadja azokat, akik online szeretnének kurzusokat értékesíteni. Az érdeklődők számos webfejlesztő ajánlatai, illetve több online kurzus platform és piactér közül választhatnak, ami nem egyszerű feladat. Minden alkotó szeretné, ha tartalmai biztonságos, jól működő helyre kerülnének feltöltésre.

Borka Balázs mérnök és marketing-automatizáló szakember az online kurzuspiacon szerzett eddig mintegy fél évtizedes tapasztalatával, illetve több kurzus platform ismeretével a háta mögött osztotta meg véleményét a TudásPiacról.

Az értékelés szerzője, Borka Balázs

Két kalapom van. Az egyikben internetes automatizálással foglalkozom: egyedi marketing-, értékesítési- és folyamatkísérő-rendszereket tervezek, építek és üzemeltetek. (Tudom, ez kicsit „kínai”.)

A másik kalapomban azonban a Feleségem mindene vagyok: IT-részleg, ügyfélszolgálat, kurzusfejlesztés, kommunikáció, marketing, értékesítés stb. Azaz van egy közös bizniszünk a Feleségemmel, amiben egy elég komplex (több modulból álló, részben csoport-alapú) online tanfolyamot működtetünk. A Feleségem a szakember (orvosként egy spéci étrendet tanít, ami ideális testsúlyt és sokféle krónikus betegségből gyógyulást hoz az emberek életébe); és én vagyok „a minden más”. Így a tanfolyam teljes műszaki, kommunikációs és számlázási hátterével is én foglalkozom.

Az online kurzusok világába 5-6 éve kezdtem beletanulni. Igazán vérre menően pedig 2020 márciusa óta űzöm ezt az iparágat. (Mert ugye mi is történt akkor, március közepén?) Na ugye! Akkor a teljes (korábban jelenléti) tanfolyamunkat online formába kellett ültetnünk. És, hát be kell vallanom: azóta jobban is megy a biznisz… Ha ugyanezt „misszióvezérelten” is szeretnéd olvasni: azóta időarányosan jóval több embernek segítettünk, hogy sokkal jobban érezze magát a bőrében, és boldogabban éljen. Ráadásul nem csupán a budapesti és agglomerációs népeknek (ahogy korábban), hanem sok-sok vidéki és külföldön élő magyarnak.

Ezért azt gondolom, hogy mindenki – akinek van értékes tanítanivalója – kell, hogy csináljon egy online kurzust! Vagy többet. És ehhez most – különösen magyar piacra – nem tudnék mást javasolni, mint a TudásPiac rendszerét.

(Figyelem! Ez NEM egy fizetett PR-cikk! Még attól sem, hogy termékmegjelenítést tartalmaz. Ez a magától kibuggyanó és ellenszolgáltatás nélkül kialakult véleményem. Aki nem hiszi, járjon utána!)

Tapasztalatok az online kurzusok piacán

Külföldi kurzus platformok

Az elmúlt 6-7 év során rengeteg külföldi (főleg amerikai és kanadai) oktatási platformot néztem meg. Drágák és szuperek.

DE! Az ottani piacra vannak kitalálva. Néhány kattintással integrálhatod a PayPal-el, a Stripe-al vagy más, itthon még ezeknél is kevésbé ismert fizetési platformokkal, amiken bankkártyával tud fizetni a vásárló (persze, gyakori, hogy az Európában kötelező sajátbanki megerősítés nélkül). Az átutalásos lehetőséget azonban felejtsd el: ott mindenki kártyával fizettet. Ja, és a számlának csúfolt valami, ami kijön ezekből a rendszerekből, az minden, csak nem a magyar számviteli szabályoknak megfelelő bizonylat. A NAV-os adatkapcsolatot pedig végképp felejtsd el. Persze, nagy munkával (sok pénzért) csináltathatsz hozzá API-s kapcsolatot magyar fizetési platformhoz és számlázási rendszerhez, de az egyik, így összekötött félnek sem lesz érdeke, hogy egy-egy verzióváltáskor megőrizze a kompatibilitást a számára totál egzotikusnak számító másik rendszer felé.

Némelyik ilyen külföldi oktatási platformot (nagy munkával) egész jól meg lehet magyarítani, de tutibiztos hogy marad benne itt-ott egy-két „Yes”, „Continue” vagy „Next” – ez engem halálra idegesít: a mi ügyfeleink zömmel angolul nem tudó, magyar emberek. Nekik MINDEN legyen magyarul, értelmesen!

WordPress oldal mint online kurzus platform

Igen, tudom, ott vannak a WordPress oktatásiplatformok is. Gyönyörűek és lassúak (ahogy a WP általában). Különösen mobilon. Az igazán jók pedig fizetősek. Igaz ugyan, hogy kis utánaolvasással és beletanulással magad is fel tudsz építeni egy WP-es oktatási rendszert, azonban reszkess, ha nem vagy profi WP-es (ahogy én sem)! Mert akkor mindig ott lebeg feletted a Damoklész kardja, hogy akkor, amikor alszol vagy pihensz, összeakad valami valamivel (minimum 10 plugined tuti lesz!). Mert egy WP-rendszert nem lehet magára hagyni egy hétnél hosszabb ideig. És sajnos ide az nem elég, hogy egy kicsit értesz a WP-hez, és majd te karbantartod. Ezért fizetned kell egy WP-szakit (rendszeresen!), aki biztosítja, hogy rendben működjön a WP-es oktatórendszered – és ő sem fog 99,9%-os üzembiztonságot vállalni. Na és persze, ha sok hallgatód van, akkor bizony az erős szerverre is keményen költened kell.

A TudásPiac kurzus platform használatáról

Szóval több külföldi rendszer tényleges kipróbálása és hosszas megoldáskeresés áll mögöttem. Ma már verem a fejem a falba, hogy nem néztem szét alaposabban a magyar szolgáltatók körében, és csak kb. fél éve találtam rá a TudásPiacra. Végre egy SZUPER magyar rendszer, ami nem csupán mindent (is) tud, amit egy online oktatórendszernek tudnia kell, hanem fejlesztési és összekötési költségek nélkül, pikk-pakk integrálható az elterjedt magyar számlázó- és fizetőplatformokkal. Ráadásul – ami nekem nagyon fontos – tökéletesen magyarul „beszél”, mert magyar emberek fejlesztik magyar embereknek (idegen nyelvű felületei is vannak, de azokat még nem próbáltam).

Amit a külföldi rendszerek nem tudnak (vagy csak extra költségért), de a TP igen: a videós tananyagok letöltés elleni védelmét és a PDF-ek megjelölését (a felhasználó nevével). Ebben a TP verhetetlen!

Plusz egy pozitív élmény a TudásPiacnál

Még egy szuper élményemet hadd osszam meg! Pár hete szükségem lett egy új funkcióra. Írtam a TP-Gépháznak. Napon belül választ kaptam, egyeztettük a működési „specifikációt”, és a második napon már meg is egyeztünk a fejlesztésről. Egy hét múlva (határidő előtt!) kész lett az új funkció, a nyári uborkaszezon kellős közepén. És – mivel ez a funkció más TP-felhasználók javát is szolgálhatja – kifejezetten kedvező áron végezték el a fejlesztői munkát.

Nemrég áttettem az összes aktív hallgatónkat a TP-ba. Simán ment, a hallgatóink sem panaszkodnak (pedig zömmel digitális analfabéták, de legalábbis bevándorlók). És lemondtam a különben szuper(-drága) kanadai szoftver-előfizetésünket, amit bő két évig használtunk.

Csak egy baj van Veletek, kedves TudásPiac! „Hol voltatok eddig az életemből?!” 🙂

Érdekel a TudásPiac kurzus platform?

Jelentkezz ingyenes online bemutatónkra az alábbi űrlap kitöltésével, és személyre szabottan, képernyőmegosztásban megmutatunk neked egy TudásPiac rendszert!

Bemutató jelentkezés v3 (ListaMester)

(Szolgáltatásunk csak vállalkozások számára érhető el.)

A jelentkezést követően kollégánk a megadott elérhetőségeiden keresni fog időpont egyeztetés céljából.