Nem egyszerű mostanában elemzéseket írni az online kurzuspiacról, hiszen a gazdaságot számos olyan külső tényező éri, melyeknek a pontos hatását sokszor nehéz megállapítani egy-egy szektorban.

A szeptember gazdasági hatások tekintetében ismét mozgalmas hónap volt. Ez az első hónap, amikor a régi katás adózás már kifutott (és emiatt sok szolgáltatás megdrágult), a boltok polcain az árak tovább emelkedtek, az energiaárak sok üzlethelyiséggel, telephellyel rendelkező vagy gyártással foglalkozó vállalkozásnál nemsokára sokszorozódnak, a forint árfolyama pedig rekord alacsony szintet ért el.

Bátran kimondhatjuk, hogy a szeptember az oktatási szezon legfontosabb hónapja, amit a negatív gazdasági hangulat sem tudott letörni. Ilyenkor nem csak az állami iskolákban kezdődik meg a tanítás, hanem számos tanfolyam, iskolarendszeren kívüli képzés indul ilyenkor. Ez pedig erősen kihat az online oktatások piacára is, így idén eddig az év legerősebb hónapja lett az online kurzus értékesítések bevételét tekintve.

Az augusztusi számokhoz képest a korábbi elemzésünkben növekedést vártunk, de a számok még minket is megleptek.

A jelenlegi elemzésünkben csak azon ügyfélrendszerek adatait használtuk, melyek magyar forintban értékesítenek. Ez alól kivétel a fizetési szolgáltatói tranzakció rész, melyben a HUF, az USD és az EUR alapú rendszereink tranzakcióit is számításba vettük. Döntésünk oka, hogy főként a magyar online oktatási piacról szeretnénk képet adni, és nem szerettünk volna a folyamatosan változó devizaárfolyamokkal sem torzítani a számokat.

Ennyi bevezető után lássuk a havi eredményeket!

Mennyit kerestek átlagosan az ügyfeleink naponta?

Rendszeresen megosztjuk az egy napra visszaosztott bruttó árbevételt, mely az eltérő hosszúságú hónapok miatt lehet érdekes, hiszen ez alapján már összehasonlítható 2 eltérő hosszúságú hónap teljesítménye.

A nyárközepi uborkaszezon után augusztusban már érezhető volt némi emelkedés a bevételekben. Akkor 16.347 Ft-os átlagos napi bruttó árbevételről számoltunk be (ami a júliusi 13.727 Ft-hoz képest jelentős növekedést jelentett). A szeptemberi érték viszont még ennél is jobb lett: 21.149 Ft-ot keresett átlagosan egy nap egy olyan ügyfelünk, aki az adott hónapban értékesített a TudásPiac rendszerében.

Mennyit kerestek átlagosan az egész hónapra vetítve?

Ha az előző számokat a hónap hosszával felszorozzuk, akkor augusztusra 506.782 Ft-ot kapunk, míg a szeptemberi átlagos bruttó ügyfélbevétel már 634.474 Ft volt. Ez pedig egyben az idei rekord is, amit az áprilisi 608.259 Ft és a januári 601.033 Ft követnek.

Mennyi volt az átlagos kosárérték?

A kosárérték növekedése már több hónapja megfigyelhető. Mivel a vásárlások száma nem növekedett ilyen mértékben, ezt már részben inflációs hatásként kell elkönyvelnünk.

Míg júliusban az átlagos kosárérték 19.744 Ft volt, addig augusztusban már 21.092, szeptemberben pedig 27.723 Ft. Természetesen, a számokat torzíthatják olyan kampányok, amik nagy értékű kurzusokat vagy rendezvények belépési lehetőségét tartalmazták. Emiatt a kosárérték emelkedését nem szabad csupán az infláció rovására írni.

Mennyi bevétele volt a top 5 ügyfelünknek?

Minden hónap egyik izgalmas kérdése, hogy vajon milyen teljesítményt nyújtott az az 5 ügyfelünk, aki az aktuális időszakban a legtöbb bevételt érte el. Vajon nekik is jól sikerült a szeptemberük?

Nos, erre a kérdésre egy egyértelmű igennel tudok válaszolni, ugyanis amíg az augusztusi 5 legjobban teljesítő ügyfelünk összesített bruttó árbevétele 12.864.398 Ft volt, addig a szeptemberi érték 17.776.455 Ft lett. Ez eddig az idei év legerősebb top 5-ös száma.

Név szerint nem, de iparági besorolás szerint megmutatjuk a legjobbakat, helyezésük szerinti sorrendben (legfelül a legjobban teljesítővel):

👨🏻‍💼
Üzlet/Marketing

👨🏻‍💼
Üzlet/Marketing

🤸🏻‍♂️
Életmód/Fitness

🏠
Ingatlan/Lakberendezés

💼
HR/Karrier

Ahogy azt már megszokhattátok, a top 5 résztvevői külön-külön is a havi 7 számjegyű bevételek világából érkeztek.

Fizetési szolgáltatói tranzakciók

Az egyik leghálátlanabb feladat minden hónapban leírni, hogy a fizetési szolgáltatók számai nálunk történelmileg torzak, mert az évek során fokozatosan hoztuk be az egyes rendszerek támogatását: Barion, PayPal, SimplePay és Stripe sorrendben. Így minden hónapban borítékolható a Barion túlsúlya. Azonban szeptemberben a szokásoshoz (és saját magához) képest kiugróan jól teljesített a Stripe, ami az egy százalék körüli szokásos szintjéről kitörve a tranzakciók 9,97%-át hozta. A Stripe TudásPiacos teljesítményét az új ügyfeleink bekötései dobták meg. Az amerikai szolgáltató bekötése ugyanis nagyon egyszerű és gyors (napon belül megvan), nem vészesen drága a jutalék, és a TudásPiac minden pénzügyi funkcióját támogatja, beleértve az egy kattintásos mentett kártyás fizetéseket és az előfizetések kezelését is.

Lássuk a számokat!

Barion: 46,89%

SimplePay: 23,2%

Átutalás: 18,16%

Stripe: 9,97%

PayPal: 1,78%

Mi várható októberben?

Az egyik napról a másikra meglepetéseket tartalmazó gazdasági és politikai környezetben előrejelzést adni nem könnyű.

Az október hónap azért lehet kihívásokkal teli a magyar gazdaság számára, mert sok cég most fog szembesülni a megnövekedett energiaárakkal, ami tovább fűtheti az inflációt, és cégeket hozhat komoly döntések elé. A forint árfolyamát jelentősen befolyásolhatja, hogy sikerül-e az országnak az uniós pénzek kapcsán megegyezésre jutnia az EU-val. Ez pedig sok cég teljesítményére lehet hatással.

Az oktatási piacon egyelőre látunk lehetőségeket, több területen van remény a növekedésre is. Még mindig azt látjuk, hogy egy jó ötlettel, értékes tanfolyamokkal, tartalmas rendezvényekkel érdemes lehet beszállni a piacra. Az ügyfeleink felé mi folyamatosan kommunikáljuk az előfizetéses modell bevezetését, mellyel stabilabb bevételre lehet szert tenni, ha sikerül összehozni egy komolyabb ügyfélbázist (50-100+ előfizetést). A TudásPiac rendszere ezt maximálisan támogatja, az előfizetések kezelését már most is számos automatizmus segíti, és ezeket folyamatosan újakkal egészítjük ki.

Azt nem várjuk októberben, hogy az év legerősebb hónapját (lásd: szeptemberi adatok) felülmúlja, mert valószínűleg kisebb számokat fogunk látni. Az átlagos ügyfél árbevételt 520.000-550.000 Ft körüli értékre várjuk.

Mailer Lite hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.