Legyen szó akár a közösségi médiában megosztott nyilvános videóidról, akár egy zártkörű, fizetős tartalmadról, vannak olyan kevésbé nyilvánvaló hibák, amelyek súlyosan visszavetik a sok munkával létrehozott anyagaid teljesítményét. Nem kevésbé bosszantó, de sokkal felismerhetőbb probléma lenne a felvételeid rögzítése közbeni áramszünet, a falat fúró szomszéd, esetleg a szobán viharként átgázoló játékos házikedvenc. Azok javítására viszont nagy eséllyel figyelni fogsz, elvégre látványosan mentek végbe, tudsz a keletkezett károkról vagy hiányosságokról. Az alábbi hibák ugyanakkor nem ilyenek, megelőzésük viszont jelentősen egyszerűbb, mint kiküszöbölni az áramszünetet vagy a falfúrást.

Rosszul kiválasztott célcsoport

Ami mindenkihez szól, senkihez sem szól. Tudod azonban, mi van ennek a hátterében?

A megfelelő célcsoport kiválasztása az online tartalomkészítők és vállalkozások számára is kulcsfontosságú lépés, méghozzá számos kritikus okból. Ha pontosan tudod, kik azok, akiknek a terméked, szolgáltatásod vagy akár egyszerű videód valóban hasznos, akkor célzottabb, és ezáltal hatékonyabb marketingkampányokat indíthatsz. A tartalmaid könnyebben megtalálják a közönségüket: az olvasóid és nézőid magukra ismernek a megfogalmazott üzeneted címzettjei között. Ezzel csökkentheted költségeidet, miközben növeled a konverziós arányokat. Amennyiben pontosan ismered és megérted a célcsoportod igényeit, könnyebben tudsz hosszú távú kapcsolatokat kialakítani annak tagjaival. A hűséges ügyfelek hosszú távon stabil bevételt generálhatnak számodra.

Hiányzó cselekvési hívások (CTA)

Megnéztem a videódat, elolvastam a cikkedet. Most hogyan tovább?

A CTA (call-to-action) szerepe kiemelten fontos a tartalmaidban. Ez az a pont, ahol lehetőséget kínálsz az olvasóidnak vagy nézőidnek arra, hogy cselekedjenek. A cselekvésre való felhívás segít irányítani az érdeklődőket, hogy lépéseket tegyenek, például regisztráljanak egy online kurzusra vagy megvásároljanak egy terméket. Fontos, hogy a CTA világos és vonzó legyen (tehát releváns a célcsoportnak, visszakapcsolódva az előző ponthoz!), hogy ösztönözze a konverziókat.

Közösségi média elhanyagolása

Akinek van ideje hírfolyamot görgetni, kit lásson? Téged vagy a versenytársakat?

A közösségi médiában való jelenlét tartalomkészítőknek és online vállalkozóknak egyaránt létfontosságú. Igaz, a két csoport között nem is feltétlenül érdemes meghúznunk a jelen esetben efféle éles határvonalakat: online vállalkozóként nem tudod megkerülni a tartalomkészítést, hacsak ki nem szervezed.

A közösségi média lehetővé teszi, hogy közvetlen kapcsolatot teremts a potenciális és meglévő követőiddel, ügyfeleiddel. Célzott hirdetésekkel érhetsz el embereket olyan felületeken, amelyekre eleve időt eltölteni mennek. Közel mindannyian találkoztunk már a céltalan görgetés jelenségével. Rohanásban lévő, épp a feladataikra koncentráló embereket nem fogsz tudni megtalálni a tartalmaiddal. A Facebookon, Instagramon és Tiktokon azonban olyan szempárok előtt jelenhetsz meg, majd építheted a vállalkozásod láthatóságát, erősítheted a tekintélyét, akiknek van ideje rád figyelni.

Gyenge címek és címsorok

Mit árulnak el a tartalmaidról az első benyomások?

A címek rendkívül meghatározóak a tartalmaid vonzerejét illetően, ami különösen az olyan kompetitív környezetekben kritikus, ahol a tartalmaid másoké mellett jelennek meg. A cím és a borítókép párosa az első benyomást megteremtő elem. A látogatók ezeket látják meg elsőként, így a döntésüket is nagyban befolyásolják.

Egy hatékony címnek fel kell keltenie az érdeklődést (lehetőleg próbálj hatni az érzelmekre!), fel kell villantania, hogy miről szól a tartalom, és meg kell ígérnie az értéket, amit az kínál. Ne feledd, hogy A/B tesztelés segítségével optimalizálhatod is a címeket a legjobb eredmények eléréshez!

Túl hosszú vagy túl rövid tartalom

Nálad mekkora elköteleződést igényel, hogy megismerjenek a tartalmaidon keresztül?

A megfelelő tartalomhossz nagyban függ a célközönségedtől és az általad közzétett tartalom típusától. Általában véve mégis azt mondhatjuk, hogy ajánlott rövid és tömör tartalmat használni, ami egyetlen szűk témára fókuszál. Ennek indokoltságát az adja, hogy a legtöbb közönség figyelmének terjedelme mostanra jelentősen lerövidült. Törekedj arra, hogy a mondataid rövidek, egyúttal pedig minél egyszerűbbek legyenek. Ugyanakkor egy szűrtebb közönségnek, például a prémium tartalmaid előfizetőinek felkínálhatsz hosszabb tartalmakat is, sőt, egyes témákra vonatkozóan ez megkerülhetetlen lesz: amennyiben például mesterkurzusként hirdetsz meg egy oktatóanyagot, abból semmiképpen sem szabad kispórolnod a tartalmat!

Népszerű kulcsszavak túlzott használata

Mi történik, amikor valaki túltolja a keresőoptimalizálást?

Meglepő lehet, de a kulcsszavak túlzott használata káros lehet a weboldal SEO-jára, mi több, még az olvasói élményre is. Ha túl gyakran ismétled meg ugyanazt a kulcsszót, a Google és más keresőmotorok azzal büntethetik a tartalmadat (és akár a teljes weboldaladat), hogy annak lecsökken a találati rangsorban való helyezése. Emellett az olvasók számára zavaró lehet, ha túl sokszor találkoznak ugyanazzal a kulcsszóval, a szöveg elveszti a természetességét.

A jó gyakorlat az, ha szövegbe illeszkedően és relevánsan használjuk a kulcsszavakat a tartalomban, hogy az mind az olvasóknak, mind a keresőmotoroknak megfeleljen. A meggondolt kulcsszóoptimalizálás és minőségi tartalom olyan páros, amelyek elengedhetetlenek a sikeres online jelenlét kialakításához.

Oldalak lassú betöltése

Te mennyit vagy hajlandó várni a betöltésre, mielőtt félrekattintasz?

A weboldal betöltési idejének optimalizálása több szempontból is fontos. Egyrészt a jobb felhasználói élmény és magasabb konverziós arányok eléréséhez járul hozzá egy gyorsabban betöltődő weboldal, másrészt SEO-szempontból is pozitív hatással bír. Érdemes gyors és megbízható webtárhelyszolgáltatót választanod ennek érdekében, továbbá a feltöltött képeket és oldalelemeket optimalizálnod a kisebb fájlméretek érdekében.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Mailer Lite hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.