Vizuális feldolgozás

Életünk során az információk körülbelül 90%-a, a szemünkön keresztül jut el hozzánk. Az emberi agy gyorsan reagál a vizuális hatásokra, gyorsabban, mint bármilyen más érzékünkre. Elég csak egy felénk repülő tárgyra gondolni, reflexből elrántjuk a fejünket. Egy pár másodperces jelenet vagy egy kép, amit egyszer láttuk, akár egész életünkre bevésődhet az emlékek közé. Akkor mennyire lehet hasznos a videón keresztüli tanulás?

Bemutatás útján tanulni

A videók bemutatnak egy történetet, nem kell a képen látható dolgokat oldalakon keresztül magyarázni. Előfordulhat, hogy valaki lassabban olvas, de egy gyorsan történő mozdulatsort még is könnyen megért, tehát sokkal több információ jut el hozzá, jóval rövidebb idő alatt.

Ezért népszerűek a tutorial/bemutató videók, mert akár egy nagyon bonyolult dolgot is megérthet a néző pár perc alatt, amit csupán szavakkal órákig tartana elmagyarázni és még akkor is komoly esély van rá, hogy nem állna össze a fejében a pontos kép.

Önmagunk tanítása

Videókon keresztül, bárki képes új tudást elsajátítani egy szakértő szupervíziója nélkül. A videók, hanganyagok és webinárok segítenek a hallgatóknak megtanulni valamit, amire amúgy egy tanár fizikai jelenlétére lenne szükség. A legjobb része, hogy videókon keresztüli önmagunk tanítása, technikák elsajátítása, nagyon jó hatást gyakorol az agyunkra.

  Képzelet vagy realitás

  Egy regénynél nagyon jó, hogy a képzeletünkre tudunk hagyatkozni és a könyv ránk bízza, hogy látjuk a szavakkal lefestett képet, de egy videó megmutatja, hogy a valóságban hogy néz ki az általunk elsajátítani kívánt eszköz/tárgy, ami nagy segítséget ad, mikor már fizikailag nekünk kell a tanult módon használni. Sokkal komolyabb gyakorlati tudásra lehet ily módon szert tenni.

  Tantermi tanulás

  Már a szokványos tanóráknál is egyre dominánsabb a videók jelenléte. Egyre szélesebb körben használják mind a fizikai jelenlétet igénylő, mind az online tanóráknál. Ez nem véletlen, egyre többen ismerik fel a hatékonyságát.

  Munkahelyi betanulás

  Egyre több munkahelyen kapnak betanulást segítő videókat, amit azért alkalmaznak, mert statisztikák szerint ezekkel a módszerekkel gyorsabb a tanulás és a multik tudják legjobban, hogy az idő pénz, főleg több ezer alkalmazottal felszorozva.

  Összefoglalás

  A videón keresztüli tanulás a személyes találkozóhoz hasonlít inkább, mint egy könyvhöz. Egyre több “újfajta” tanulási módszert fedeznek fel, ami sokkal hatékonyabb a már megszokott, leülünk és könyvből tanulunk régebbi típustól. Ezeknél nagy hangsúlyt fektetnek a részletes bemutatásra, gyakorlatra és a valós szituációkban való használatra. Ezeket természetesen sokkal könnyebb videókkal bemutatni, mint olvasni és képeket nézni róluk. Természetesen ezek a fajta módszerek sem zárják ki, hogy egy videó nézése közbe egy rövid jegyzetet készítsünk, ami pluszban segít a későbbi felelevenítésére, de a legjobb tananyag, ha ezt már előre profin elkészítették és mellékelik a videóhoz.

  Csupán videók segítségével, minimális információval, akár egy új szakmát is meglehet tanulni pár hónap leforgása alatt. Van olyan terület amiről Te is szívesen tanítanál? Kérj egy saját TudásPiac rendszert és csatlakozz az online értéket adó magyar közösséghez! Kattints ide a csomagok megtekintéséhez!

  Ha tetszett ez a cikk, akkor oszd meg másokkal is!
  Share on Facebook
  Facebook
  Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Share on LinkedIn
  Linkedin
  Email this to someone
  email
  Print this page
  Print