A tartalommarketing nem csak költséghatékony, de a szerepe is egyre inkább felértékelődik a felhasználókövetés hanyatlásával. Az online tartalomkészítőkkel szembeni elvárások ugyanakkor jelentősen emelkedtek az elmúlt másfél évtizedben. Szerencsétlen következmény lett a piacra belépés költségeinek emelkedése: jobb kamera, jobb mikrofon (!), kép- és videószerkesztő szoftver, világítás. Marketingre ezen a ponton még nem is költöttél, és kérdéses, maradt-e rá egyáltalán? Ebben a cikkben egy olyan listát olvashatsz, melyben nem egyszerűen ingyenes, de a profi fizetős szoftvereket részben vagy akár egészben kiváltó szoftverekkel ismerkedhetsz meg. Egyik sem próbaverziós! 😉

OBS Studio – képernyőfelvétel, streaming

Napjainkban az okostelefonok által a legtöbbünknek már elérhető egy könnyen kezelhető, bármikor magunkkal vihető kamera. A megfelelő körülmények mellett kifejezetten jó felvételeket készíthetünk ezekkel, a helyzet azonban kevésbé egyértelmű, mikor a képernyőnk történéseit szeretnénk rögzíteni. Mit használhatunk jó minőségű felvételek készítéséhez anélkül, hogy egyáltalán a zsebünkbe kellene nyúlnunk? Erre nyújt választ az OBS Studio egy teljesértékű, ingyenes, nyílt forráskódú megoldás formájában.

egy ingyenes képernyőrögzítő szoftver, az OBS Studio kezelőfelülete
Az OBS Studio kezelőfelülete

Előnyei más ingyenesen használható szoftverekkel szemben:

 • magyar nyelvű felület
 • jó minőségű felvételek (60 FPS vagy akár több)
 • a rögzített videókban nem helyezi el a vízjelét
 • nem korlátozza a felvételek mennyiségét és hosszát
 • virtuális webkameraként használhatod (pl.: logóval Zoomon, Google Meeten)
 • képes közvetlenül streamelni Facebook Live-ra, YouTube-ra, illetve Twitch-re

Az első képernyőfelvételeid elkészítésében ez a linkelt videó tud segíteni, mely alig több mint 4 percben, magyarul mutatja be a program ezen funkciójának használatát. A szoftverrel emellett lehetőséged van személyre szabnod a webkamerád képét, például hozzáadhatod a logódat, a nevedet és egyéb tetszőleges rétegeket.

DaVinci Resolve – videóvágás

Az Adobe Premiere Pro és a Sony Vegas Pro nevei egyaránt ismerősen csenghetnek, ha már utánanéztél a videókészítés témának. Ezek azonban az indulásodkor komoly kiadást jelentenek, melynek minden forintját felhasználhatnád egy jó mikrofonra vagy épp a marketingedre. A DaVinci Resolve ingyenes alternatívát kínál neked a profi fizetős szoftverek lehetőségeinek csorbítása nélkül.

egy ingyenes videószerkesztő szoftver, a DaVinci Resolve kezelőfelülete
A DaVinci Resolve kezelőfelülete

A programban rejlő potenciál rövid szemléltetéséhez linkelünk egy videót, melyben kevesebb mint 2 perc alatt ízelítőt kaphatsz arról, hogy milyen hatások érhetők el a DaVinci Resolve segítségével. A szoftver pozitívumait az alábbi listában gyűjtöttük össze:

 • rengeteg szerkesztési eszköz (mozgáskövetés, színkorrekció, 3D animált elemek, stb.)
 • letisztult, áttekinthető, könnyen kezelhető felület
 • videós mellett hangszerkesztési lehetőségek (alkalmazáson belül)
 • bármennyi videót szerkeszthetsz, a program nem korlátozza vagy vízjelezi őket

Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a szoftver angol nyelvű, komplexitása miatt pedig hosszabb időbe telik a kiismerése. Szerencsénkre ebben nagy segítséget adnak azok a YouTube-on ingyenesen elérhető bemutatóvideók, melyekben részletesen, magyarul tanulhatunk a DaVinci Resolve videószerkesztőről.

Handbrake – videó kódolás

Visszajelzést szeretnél kapni, de túl nagy a videód mérete ahhoz, hogy egyszerűen csak átküldd a barátaidnak gyorsan? Esetleg nem fogadja be egy program a videód aktuális kódolását? Videófájlok átkódolására/konvertálására nyújt ingyenes megoldást a Handbrake nyílt forráskódú szoftver.

egy ingyenes videó kódoló szoftver, a Handbrake kezelőfelülete
A Handbrake kezelőfelülete

Az átalakítani kívánt videókat egyszerű fogd-és-vidd (drag-and-drop) módszerrel behúzhatod a programba, ahol tetszőlegesen választhatsz a kimeneti előbeállítások (presets) közül, vagy akár egyedileg megváltoztathatod az egyes értékeket. Hozzáadhatsz feliratot is, amit a videóba égethetsz. Miért érdemes a Handbrake-kel konvertálnod?

 • több fájlt is képes feldolgozni egymással párhuzamosan
 • formátumok széles körét kezeli
 • precízen beállíthatod a kimeneti tulajdonságokat vele

Audacity – hangszerkesztés

Emlékezhetsz, hogy a bevezetőben egy kis (!) jelzés került a jobb mikrofon mellé. Ennek oka a hanganyagod kiemelt fontossága: A tapasztalat azt mutatja, hogy a nézők sokkal könnyebben szemet hunynak a gyengébb minőségű képi anyag, mint a rosszabb minőségű hang fölött. Nem kell azonban egyből stúdiót bérelned, a hanganyag minősége ugyanis nagyságrendekkel javítható szoftveres megoldásokkal is. (Igaz, csodát ezektől sem várhatunk, de a fogyasztói élményt így is jelentősen javíthatjuk vele.)

egy ingyenes hangszerkesztő szoftver, az Audacity kezelőfelülete
Az Audacity kezelőfelülete

Az Audacity egy nyílt forráskódú program, ami ingyenes alternatívát jelent a fizetős hangtisztító és szerkesztő szoftverek mellett. Mi is használjuk a videóink hanganyagának elkészítése során, melynek számos oka van:

 • egyszerűen és gyorsan kezelhető
 • több hangsávot is kezel egyszerre
 • rengeteg effekt és szerkesztési eszköz (zajszűrés, normalizálás, limitálás, stb.)
 • ideális podcastekhez, interjúkhoz, egyéb beszédet tartalmazó hanganyagokhoz

Bár magyar nyelvűre is beállítható az Audacity felülete, ezt ebben az esetben nem soroltuk az előnyök közé, és azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint inkább angolul használd a szoftvert. Ezáltal könnyebben meg tudod találni internetes forrásokból is az általad keresett funkciók nevét és helyét, sok erőfeszítéstől megkímélve magadat.

Gimp/Paint.NET – képszerkesztés

Míg egy jól profitáló vállalkozás mellett indokolt lehet egy professzionális szoftverre előfizetni (pl.: Adobe Photoshop), induláskor ez sokszor egy be nem vállalható kiadást jelent. Számos esetben nem is indokolja a munka jellege és mennyisége. Kezdésként mi a Gimp és a Paint.NET szoftvereket javasoljuk. Ez a két program alkalmas azon feladatokra, amelyekkel az átlagos, most induló tartalomkészítőnek szembe kell néznie. Miért érdemes kipróbálnod ezeket a szoftvereket?

egy ingyenes képszerkesztő szoftver, a Gimp kezelőfelülete
A Gimp kezelőfelülete

Gimp

 • magyar nyelvű felület
 • személyre szabható kezelőfelület (akár a Photoshop mintájára is átalakíthatod!)
 • rengeteg ecset és más szerkesztési eszköz (alkalmas saját tartalmak készítéséhez)
 • több réteg kezelése
 • rengeteg ingyenes bővítési lehetőség (plug-in, betűtípusok, ecsetek)
egy ingyenes képszerkesztő szoftver, a Paint.NET kezelőfelülete
A Paint.NET kezelőfelülete

Paint.NET

 • magyar nyelvű felület
 • felhasználóbarát, letisztult (ideális kevésbé komplex feladatok gyors teljesítéséhez)
 • több réteg kezelése
 • rengeteg ingyenes bővítési lehetőség (plug-in)

Mivel a Paint.NET-tel szemben a Gimp kezelése kevésbé intuitív (különösen Photoshop után), így kiismerése hosszabb időt vehet igénybe, hasonlóan a DaVinci Resolve-hoz. Szerencsénkre erről is számos oktatóanyagot találhatunk a YouTube-on és fórumokon.

Bónusz: hol találok ingyenes képeket, videókat?

Szeretnél hangulatos, profi képeket és videókat felhasználni a tartalmaidban, de nincsen kereted fényképészt fogadni vagy előfizetni egy fizetős oldalra? Már kezdőként, pénz ráfordítása nélkül is számos lehetőséged van vizuális alapanyagokat szerezni.

keresés a 'marketing' kifejezésre a Pexels képletöltő oldalon
Keresés a Pexels oldalán a ‘marketing’ kifejezésre

Adunk most pár ingyenes kiindulási pontot, melyekről illusztrációkat, B-rollt és háttérképeket szerezhetsz.

Ezen oldalak ugyan kifejezetten hasznosak lehetnek az elindulásodkor, azt azonban érdemes szem előtt tartanod, hogy ezekhez a forrásokhoz másoknak is ugyanolyan egyszerű hozzáférnie, mint neked. Egyes képek használata idővel elcsépeltté válhat, emiatt mindig célszerű „csavarnod egyet” ezeken a stock fotókon és videókon, egyedivé téve őket némi szerkesztéssel. Amennyiben a személyes márkáddal összeegyeztethető, kreálhatsz például mémeket belőlük, melyek örökzölden képesek magukra vonni az interneten böngészők tekintetét.

Mailer Lite hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.