A február több szempontból is érdekes időszak az online tanfolyamok értékesítőinek. Nem csak az év legrövidebb hónapjával kell ilyenkor számolni (vagyis eleve kevesebb napon hozhatnak bevételt a kurzusok), de itt már érezhető az évindító lendület alábbhagyása is. Az újévi életmódváltásukhoz oktatásokat keresők legnagyobb hányada ekkorra már beszerezte a nekik szükséges tartalmakat. A január részben emiatt messzemenően a legjobban teljesítő hónap volt – eddig.

A hirdetési felületeken február első felében jellemzően meghatározó tényezőként kell számolni a Valentin-napi ajánlatokkal, melyeket főként webshopok, éttermek, illetve egyéb olyan szolgáltatók tesznek közzé, akiknél relevánsabb lehet a párokat megszólítani. Bár ez kevésbé tud érvényesülni az online kurzusokra (tanulj együtt a pároddal?), a hirdetések megnövekedett száma ilyenkor a tudásvállalkozókat is érinti.

Mindezek ellenére rekord átlagos ügyfélbevételt és kosárértéket hozott a február.

Nézzük, mit jelent ez konkrétan, az adatok tükrében!

Az összesített bevételek alakulása a TudásPiac rendszerekben 2023. februárban, napi bontásban

Mire alapozzuk a kurzuspiacról tett megállapításainkat?

Korábbi cikkeinkben részletesen bemutattuk, milyen adatok alapján, illetve milyen pontosságot növelő szűrésekkel tesszük közzé a riportjainkat. Amennyiben részletesen szeretnél olvasni erről, a januári kurzuspiaci körképben, illetve a 2022-es átfogó piaci évösszegzőben egyaránt megtalálod bővebb leírásunkat, itt most csak a legfontosabb gondolatokat listázzuk ki.

  • Az online kurzuspiaci körkép a TudásPiac platformot használó ügyfelek összesített és névtelenített adatain alapuló piaci sajátosságok, illetve trendek bemutatása.
  • Az átlagok megállapításakor csak a bevétellel rendelkező, HUF pénznemben értékesítő ügyfeleinket vesszük figyelembe.
  • Egy olyan ügyfelünket is kiszűrtük az adatok összegzéséből, aki következetesen, minden hónapban kiugróan magas bevételeket realizál. Őt csak a top 5-ös listáinknál vettük figyelembe a számolások során.

Ezen szűrésekkel a belső céges oktatásokat, frissen indult rendszereket és az átlagot túlságosan felhúzó adatokat vesszük ki, hogy minél pontosabb képet adhassunk az online tanfolyamok piacának alakulásáról.

Mindezek ismeretében nézzük, mit hozott a február!

Az összesített értékesítések számának alakulása a TudásPiac rendszerekben 2023. februárban, napi bontásban

Mennyit kerestek átlagosan az ügyfeleink februárban?

A várakozásokat látványosan felülmúlta az év második hónapja. Miután az előző hónap felülmúlta a 2022-es év összes havi átlagbevételét, a február még erre is rákontrázott: a januári 658.095 Ft-os átlagos ügyfélbevétel után a februári átlag végül 773.597 Ft lett. Ez valószínűleg sikeres kampányoknak köszönhető, melyek alaposan megpörgették a számlálót.

Különösen kimagasló ez az érték, ha számításba vesszük, hogy február az év legrövidebb hónapja. A napok számával visszaosztva pontosabb képet kaphatunk arról, hogy valójában mekkora eltéréssel állunk szemben. Januárban egy nap átlagosan 21.228 Ft-ot, míg februárban ennél jelentősen többet, 27.628 Ft-ot kerestek az online kurzusok értékesítői.

Az előző év februárjával összemérve még nagyobb különbséget látunk. 2022 azonos időszakában átlagosan 455.868 Ft-os bevételre tehettek szert a TudásPiac ügyfelek, ami napi szinten 16.281 Ft-ot jelentett.

Az átlagos ügyfélbevételek összehasonlítása 2022. február, 2023. január és 2023. február között

Mennyi volt az átlagos kosárérték?

A tavaly februári kosárérték 14.717 Ft volt. Ehhez képest idén ebben a hónapban több mint kétszer annyit hagytak a virtuális kasszánál a vásárlók, átlagosan 33.486 Ft-ot. Fontos azonban megjegyeznünk itt, hogy ez nem jelenti azt, hogy ennyibe kerülne most átlagosan egy online kurzus. A kosárérték számításakor jelen vannak az előfizetések, továbbá az egyetlen tanfolyamot és a többet tartalmazó vásárlások is. Emiatt ez az érték elsősorban azt hivatott megmutatni, hogy a tudásra vágyó vevők átlagosan mennyit voltak hajlandók online kurzusokért fizetni az adott hónapban.

A februári átlagos kosárérték még az előző hónap 20.636 Ft-os értékéhez viszonyítva is több mint másfélszeres növekedést jelent. A kosárértékek ilyen irányú alakulása már az elmúlt év során is megfigyelhető tendencia volt (melyben, valószínűleg, az infláció hatása is közrejátszott).

Ugyanakkor a kurzusok átlagos értékének növekedése egymagában nem magyarázza meg a január és február között megfigyelt jelentős különbséget. Nagy eséllyel két egyéb hatás is érvényesülhetett. Az első, hogy egyes ügyfeleink jól sikerült, vásárlásra ösztönző kampányai érdeklődőket terelhettek nagyobb értékű vásárlások felé. A második, hogy a januári úgymond „fogadalmi” lendület alábbhagyásának „önszelekciója” az adatokban is éreztethette a hatását: az életmódváltás motivációjából fakadó, kisebb értékű impulzusvásárlásokat felválthatta a gyakorlatiasabb, célorientált megközelítés. (Tehát nagyobb arányban vásárolhattak februárban, akiknek valóban szüksége van a megvásárolt kurzusra, és használniuk is kell a belőle szerzett tudást.)

Az átlagos kosárértékek összehasonlítása 2022. február, 2023. január és 2023. február között

Mennyi volt a top 5 ügyfelünk februári bevétele?

A február is erős élmezőnyt hozott magával. Olyannyira, hogy 2 millió Ft-os bevétel felett tudtak csak bekerülni a top 5-be a rajta szereplők. (Januárban ez a határ valamivel magasabb, 2.2 millió Ft volt.) Az egyes „helyezetteink” között is többszörös eltérések voltak, összességében viszont 35.754.679 Ft-os bevételt realizáltak az élvonalba bejutott ügyfeleink.

A lista résztvevőit név szerint nem tűntetjük fel, de iparágaik szerint bemutatjuk, a bevételük szerint csökkenő sorrendben.

✈️
Légijármű vezetése

👨🏻‍💼
Üzlet/Marketing

👨🏻‍💼
Üzlet/Marketing

🏠
Ingatlan/Lakberendezés

🏆
Önfejlesztés

Mennyi értékesítést realizált a top 5 ügyfelünk?

2023. januártól kezdve egy új top 5-ös listát is elkezdtünk vezetni. Ugyan könnyen lehetnek átfedések időről időre a másik toplistánkkal, e kettőre nem szükségszerűen ugyanazon ügyfeleink jutnak be. A havi bevételen alapuló listához hasonlóan, itt sem közlünk neveket vagy konkrét értékeket, azonban az iparágat feltüntetjük.

Ezen ügyfeleink rendszereiben összesen 542 tranzakciót bonyolítottak a vásárlók. Alább az értékesítések száma szerinti csökkenő sorrendben olvashatók az iparágaik.

🩺
Egészségügyi oktatás

🏆
Önfejlesztés

🌍
Életmód, környezettudatosság

👨🏻‍💼
Üzlet/Marketing

✈️
Légijármű vezetése

Fizetési szolgáltatói tranzakciók megoszlása februárban

Januári riportunkban, illetve több korábbi írásunkban is kiemeltük, hogy a TudásPiac rendszerek fejlesztése során nem egyszerre kerültek be a jelenleg támogatott fizetési szolgáltatók integrációi. Emiatt ezen értékek nem a vevők preferenciáit mutatják meg, vagy legalábbis nem közvetlenül. Ennek okairól részletesen írtunk az előző havi kurzuspiaci körképünkben.

A vásárlásokban használt fizetési szolgáltatók sorrendje ebben a hónapban a következőképpen alakult. (csökkenő sorrend)

Barion
50,24%

SimplePay
21,99%

átutalás
16,61%

PayPal
5,93%

Stripe
5,22%

Ugyanez kördiagramon megjelenítve így néz ki.

A fizetési szolgáltatók használatának megoszlása a 2023. februári tranzakciók során

Mi várható márciusban?

Márciusban (mérsékelten) alacsonyabb havi átlagbevételre számítunk, mint februárban. Bár több mint 10%-kal több idő áll rendelkezésre ebben a hónapban a bevételszerzésre, a rekordmagas februári átlagbevételt csak több ügyfelünk jól irányzott kampányaival érhetné utól a 2023-as év harmadik hónapja.

Március 2022-ben mérsékelt növekedést hozott a kurzuspiacon. Idén azonban nincs jelen az egyik, online eladásokat visszafogó tényező: az országgyűlési választási kampány reklámzaja. Arra számítunk, hogy enélkül jobb mutatókat hozhat majd ez a hónap, mint amit tavaly ilyenkor láttunk. Ezáltal, ha a februári átlagokat nem is, de a korábbi márciusi értékeket nagy eséllyel felülmúlja majd az aktuális hónap.

Amennyiben nem érkezik új, váratlan gazdasági hatás, a kedvező bevételi értékek akár nyárig is kitarthatnak. Ugyanakkor fontos már most megjegyeznünk, hogy a nyár mindig szezonon kívüli időszakot jelent a kurzuspiacon, erre érdemes készülni!

ListaMester hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.