eLearning első lépések

Az alábbi rövid cikkben szemügyre vesszük az eLearning előnyeit, hátrányait és a cikk végére kiderül, hogy nekünk való az online oktatás vagy inkább más módszerek után érdemes nézni.

Gondolkodjunk el, hogy miért szeretnénk eLearninggel foglalkozni. Mi az, ami motivál minket? Szeretnénk munkahelyet váltani vagy egyszerűen csak egy kiegészítő jövedelemre lenne szükségünk. Akár teljesen más okunk van, imádunk tanítani, értéket teremteni, adni valamit a közösségnek, de minnél több embert akarunk elérni és nem hátrány, ha nem ingyen végezzük?

Ha a fenti kérdéseket megválaszoltuk, egy lépéssel közelebb kerültünk a döntéshez. A motiváció megvizsgálása után a következő lépés, hogy van e konkrét tervünk, milyen témát szeretnénk feldolgozni. Két féle eLearning oktatásra vágyó típus fordul elő a leggyakrabban, az egyik, akinek egy konkrét témája van, mert valamiben sok tapasztalattal rendelkezik vagy van képesítése, tudása hozzá vagy a másik, aki nem tudja, hogy mit szeretne oktatni, mert nem a téma, hanem az oktatás/pénzkeresés mikéntje keltette fel inkább az érdeklődését. Ha már kitaláltuk a témát és biztosak vagyunk benne, hogy azt szeretnénk oktatni, akkor a következő bekezdést átugorhatjuk, de mindenki számára hasznos információkat tartalmaz.

Hogyan válasszunk témát?

Témaválasztásnál több szempontot is érdemes szemügyre venni.

 • Talán a legfontosabb az, hogy mi az a téma, amivel kifejezetten szívesen foglalkoznánk, akár több órát is egyhuzamban. Ez egy nagyon fontos kulcs-kérdés. Sokkal elhivatottabban, motiváltabban tudunk dolgozni, ha nagyon érdekel egy téma és ez egyértelműen látszódni fog az elkészített tananyagon is. Bárki szívesebben tanul egy energikus, lelkes oktatótól, akin látszik a téma/terület iránti lelkesedés és odaadás, mint valakitől, akin a kényszer és a külső vagy belső nyomást véljük felfedezni.
 • Milyen tudással rendelkezünk az adott területen? Tudunk valamit, amit kevesen tudnak, sokan nem rendelkeznek ennyire mély ismerettel vagy nincs igazán használható tananyag a szektorban?
 • Milyen a kereslet az adott tárgykör iránt, mennyire van konkurencia, aki ezzel foglalkozik?

A kezdő lépéseken túl

Nem feltétlen kell betartani az összes fent említett kérdést az oktatás témáját illetően, de nagy könnyebbséget jelent, ha ránk több is igaz belőlük. Előfordulhat, hogy kifejezetten jó oktatói vénával vagyunk megáldva, szívesen hallgatnak, tanulnak tőlünk az emberek és van egy olyan terület, ami népszerű, viszont jó magyar nyelvű tananyag még nem készült belőle. Ilyenkor például nem feltétlen szükséges több évnyi tapasztalat, lehet, hogy egy pár hetes mélyebb utána járás is elegendő egy minőségi tartalom előállításához. Amit érdemes fókuszban tartani, mivel a hasznos tudást adó, értékes tananyagok időtállóak és ajánlások révén könnyen népszerűek lehetnek.

Ha fentebb említetteken túl vagyunk, már egy határozott, megfontolt és akár üzletileg is átgondolt témával rendelkezünk.

Akár egy korábbi cikkünket is érdemes lehet elolvasni ehhez kapcsolódóan. 6 ok, amiért az emberek szívesen fizetnek az online oktatásokért (hivatkozás)

Miért is lett egyre népszerűbb az eLearning

 

Előnyök:

 • Nagyon fontos, hogy rugalmasabban a tanulók életéhez igazítható, akkor ülnek le 1-1 tananyagrészhez, ha idejük engedi, és ehhez nem kell oda vissza utazniuk, amivel értékes órákat spórolnak hetente, így bárhol tanulhatnak.
 • Jobban alkalmazkodik a tematikához, az előre meghirdetett tanrendhez és így kiszámíthatóbb tudást ad, amit a tanuló értékeléssel, tovább ajánlással meghálál. Élő órákon gyakran előfordul, hogy elkalandoznak a témáktól vagy sok óra megy el értelmetlen, a tanfolyamhoz nem kapcsolódó időtöltéssel. Az ilyen események, ha elő is fordulnak, a végleges tananyagból kivágják és a tanulónak nem kell pazarolni az idejét rá.
 • Egy online képzést megszervezni vagy egy létező tananyagot bővíteni sokkal gyorsabb, mint élő órát szervezni, így gyorsabb a reakciója az anyagnak az aktuális változásokra.
 • Személyre szabottabb haladási időt kínál. Egy fél éves kurzussal lehet 4 vagy 8 hónap alatt is végezni, ha a rászánt időt másképp választjuk meg.
 • Nemcsak a tesztek, de maga az egész tanfolyam részletesebben statisztikázható és ezáltal továbbfejleszthető.
 • Fenntartási költsége is lényegesen kevesebb hosszútávon, főleg a korlátlan tanulószámot tekintve, plusz idő ráfordítás nélkül. (Konkrét lehetőség a cikk végén)
 • Fiatal generációt könnyen elcsábíthatjuk vele.
 • Jelentősen olcsóbban adhatjuk az online képzést, mint egy személyes jelenlétet igénylő tanfolyamot.
 • Vállalati környezetben is rengeteg előnyt jelent, akár a komoly költségvetés csökkentést vagy az alkalmazottak megtartását/elégedettségét nézzük.

Hátrányok:

 • Az esetek nagy részében az egész tanfolyam tananyagát már az értékesítés előtt le kell gyártani, amihez videók felvételre és vágására is szükség van.

Összefoglalva

Akkor vágjunk bele az online oktatásba, ha a fenti lépéseket nem érezzük megterhelőnek és nem lemaradni vagy követni szeretnénk a technológiai változásokat, hanem a részévé válni és meg lovagolni az általa nyújtott lehetőségeket. Technológia mindig változott, mindig fog, napjainkban gyorsabban, mint valaha, nem érdemes ellenállni és vele szembe menni a régebbi „jól bevált” megoldásokat követni, hanem az újonnan kinyílt ajtókon az elsők között belépni. Ha érdekel milyen szempontoknak jó, ha megfelel egy online oktatási rendszer, kattints ide vagy ha szívesen megnéznél egy ilyen éles rendszert, látogass el a FotósAkadémiára.

Ha késznek érzed magad, hogy az első ajtón belépj és még több hasznos információt szerezz, mert ma már a tudás pénz, akkor lépj velünk kapcsolatba.

ListaMester hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.