Gondolkoztál már azon, hogy készítesz egy magyarázó videót valamelyik szoftver működéséről? Jutott már eszedbe egy prezentációdat felvenni a képernyőről? Bár ez utóbbi a hallgatók számára nem túl izgalmas műfaj, mind a két feladatra tökéletes megoldás lehet a Windows 10 beépített képernyőfelvevő alkalmazása.

Nincs más teendőd, mint megnyomni a Windows + G billentyű kombinációt. Ekkor megjelenik az úgynevezett játéksáv, amin elindíthatod a felvételt.

Van egy gyorsabb módja is a felvétel indításának, ez a Windows + Alt + R billentyű kombináció. Ekkor azonnal indul a felvétel.

Dönthetsz úgy, hogy a mikrofonod hangját is rögzíted (mikrofon gomb a vezérlő panelen), ekkor lehetőséged van kommentálni a látottakat (ezt egyébként erősen ajánlom). A felvételt a STOP gomb megnyomásával tudod megállítani.

Az elkészült videó fájlokat a felhasználódhoz tartozó könyvtár Videók alkönyvtárában találod.

Ezeket a tippeket érdemes megfogadnod

  1. Akkor kezd el a rögzítést, amikor már készen állsz! A nézők nem szeretik a videó elején levő bénázásokat, elmegy a kedvük az anyag megnézésével.
  2. Gyakorold be a felvétel előtt a lépéseket! Kellemetlen, ha percekkel később derül ki, hogy valamit elfelejtették és kezdheted újra az egészet.
  3. Használj jó minőségű mikrofont, ha a felvétel alatt a hangod is hallható lesz!
  4. Lehetőleg olyan felbontást használj, ami standard videó felbontás (pl. 1280×720 vagy 1920×1080). Ha nem ilyen a monitorod felbontása, akkor lehetőség szerint a felvétel erejéig állítsd át az előzőek valamelyikébe.
  5. Érdemes lehet a betűméretet nagyobbra venni a felvétel erejéig, ha a mobilos nézőket is szeretnéd boldoggá tenni.
  6. Törekedj a lényegre és egy-egy videóban minél kevesebb témát érints, hogy emészthetőbb legyen a nézőnek!
  7. Ha több témát dolgozol fel, akkor inkább készíts több videót!
  8. Az elkészült videó MP4 forátumú, így akár azonnal fel is töltheted a saját TudásPiac rendszeredbe

Természetesen vannak ennél profibb programok is, mint például a TechSmith Camtasia, ami akár a webkamerád képtét is tudja felvétel közben rögzíteni, sőt videóvágásban is a segítségedre lehet. Azonban a Windowsos megoldás telepítés nélkül azonnal működik és teljesen ingyenes.

Apple géped van? Az sem gond, mert MacOS-en a QuickTime Player szintén alkalmas erre a feladatra.

Gyakori kérdések
 

Működik ez Window 7 vagy Windows 8 rendszereken?

Sajnos nem, csak Windows 10 operációs rendszeren működik.

Windows 10 van a gépemen, mégsem tudok felvételeket készíteni. Miért?

Tudnod kell, hogy ennek a funkciónak van egy minimális rendszerkövetelménye (alulra bemásoltam). Ha ezt egyszerűen kellene összefoglalnom, akkor annyit jelent, hogy ha a géped öregebb 5-6 évnél, akkor sajnos elképzelhető, hogy nem támogatja ezt a funkciót. Erre egyetlen megoldás, ha olyan gépen próbálkozol, ami megfelel a követelményeknek.

Videókártyákra vonatkozó elvárások a működéshez:

  • Intel: legalább Intel HD 4200 vagy újabb, Intel Iris 5100 vagy újabb
  • NVIDIA: Geforce 660 vagy újabb, Geforce 800M vagy újabb, Quadro Kxxx vagy újabb
  • AMD: Radeon HD 7700/M vagy újabb, HD 8500/M vagy újabb, R7 és R9 vagy újabb

Ha a fenti követelményeknek megfelel a géped, de mégsem működik, akkor javasolt a videókártya driveredet frissíteni.

 

ListaMester hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.

Szeretnél egyszerűen videót vágni?

Akkor nézd meg az alábbi kurzusunkat, amiben oktatónk részletesen megtanítja a Filmora nevű képernyőfelvevő és vágóprogram használatát!

Szeretnél profin videót vágni?

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb vágó szoftver. Ebben a kurzusban az összes nyersanyagot letöltheted és együtt haladhatsz az oktatóval.