Ugyan a videóvágás ma már egyre könnyebb feladat a digitális technikának, a modern videószerkesztő programoknak és a gyors számítógépeknek köszönhetően, mégsem mindegy végül melyik szoftvert mellett tesszük le voksunkat. Egy rossz döntés nem csak napokat vehet el az életünkből, de a végeredmény tekintetében is komoly különbségek lehetnek. No, meg az sem mindegy mennyi bosszúságot okoz egy nem megfelelő videószerkesztő program és mennyi időt leszünk kénytelenek problémamegoldással tölteni, ahelyett, hogy a videónk elkészítésére koncentrálhatnánk.

A videózással most ismerkedő felhasználóinktól gyakran érkezik a kérdés, hogy milyen videóvágó szoftvert használjanak. Mivel mi is kíváncsiak voltunk arra, hogy a hazai közönség melyik programokat részesíti előnyben, megkérdeztük a videós tartalmak készítőit. A felmérésnél a kezdő felhasználók választására voltunk kíváncsiak, ennek ellenére szép számmal érkeztek szavazatok profi szoftverekre is.

Van időd beletanulni egy profi rendszerbe vagy inkább gyors eredményre vágysz?

A profiknak szánt szoftverek (mint például a listánkban is szereplő Adobe Premiere Pro) hosszabb betanulási időt igényelnek, mert sokkal több funkciójuk van, és több beállítási, valamint bővítési lehetőséget kínálnak, így a felületük is bonyolultabb. Természetesen, ez az árcédulán is megjelenik, az ilyen szoftverek jellemzően drágábbak az egyszerűbb megoldásoknál. Akkor javasoljuk, hogy egy komolyabb szoftverrel kezdj el ismerkedni, ha hosszú távon gondolkozol és ha később szeretnéd tudásodat folyamatosan fejleszteni, nem szeretnél korlátokba ütközni.

Ha most csak gyorsan kellene egy szoftver, amit viszonylag könnyen meg lehet tanulni, akkor viszont a kezdőknek szánt megoldásokat javasoljuk. Az alábbi listában látható Filmora és Camtasia is már nagyon sok dolgot tud, így nagy eséllyel nem mostanában éred el a határaikat oktatóvideók készítése közben.

Mit tudnak a kezdőknek szánt megoldások?

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi alap funkciókat a legtöbb videóvágó szoftver tudja:

  • videók vágása (részek kivágása, ezek tetszőleges sorrendben összeillesztése más videó részletekkel)
  • külön hangsáv kezelése (így lehet például a videó alá zenét vagy narrációt tenni)
  • képek beillesztése
  • feliratok kezelése
  • átmenetek elhelyezése videóban és hangban
  • kész videók exportálása különböző formátumokba

Ami ezen felül van az általában a kezelhetőségben, a támogatásban, a megbízhatóságban és az extra funkciókban (pl. zöld hátteres felvételek kezelése, több kamerás felvételek támogatása, hangsáv szinkronizálása, kifinomult effektek, 4K videófájlok kezelése, stb.) keresendő.

Ezt a 3 szoftvert ajánlja a legtöbb tartalomkészítő

Filmora
Kinek ajánljuk?
kezdőknek, haladóknak
Könnyen kezelhető, kezdőknek is tökéletes, funkcionalitása lefedi a leggyakoribb igényeket. Beépített szűrőket, sablonokat is tartalmaz. A többi opcióhoz képest olcsónak számít. A szavazást elsöprő többséggel nyerte a kezdő tartalomgyártók között.
Videóvágás
Több kamerás felvételek támogatása
Zöld háttér támogatás
4K videók kezelése
Beépített képernyőfelvevő
Webkamera képének rögzítése

Operációs rendszer

 Windows,

 MacOS

Ár

$ 69.99 (egyszeri)
VAGY
$ 39.99/év

Ugrás a weboldalra
Camtasia
Kinek ajánljuk?
kezdőknek, haladóknak
Könnyen kezelhető, egyszerre képes rögzíteni a webkamera képét és képernyőn végzett műveleteket (ez utóbbi a nagy erőssége). Könnyű vele feliratokat elhelyezni a felvételen és az egér kurzort is egyszerű kiemelni a követhetőség érdekében. Sajnos nem olcsó.
Videóvágás
Több kamerás felvételek támogatása
Zöld háttér támogatás
4K videók kezelése
Beépített képernyőfelvevő
Webkamera képének rögzítése

Operációs rendszer

 Windows,

 MacOS

Ár

$299 (egyszeri)
+
$49/év (frissítések és support)

Ugrás a weboldalra
Adobe Premiere Pro
Kinek ajánljuk?
haladóknak, profiknak
Rendkívül népszerű szoftver, professzionális felhasználásra is alkalmas, egyfajta iparági sztenderdet képvisel. TV csatornák, videósok, sőt még filmesek is használják. Nem olcsó, de éves előfizetéssel már viszonylag alacsony havi díjért elérhető.
Videóvágás
Több kamerás felvételek támogatása
Zöld háttér támogatás
4K videók kezelése
Beépített képernyőfelvevő
Webkamera képének rögzítése

Operációs rendszer

 Windows,

 MacOS

Ár

$29.99/hó
VAGY
$19.99/hó (éves szerződéssel)

Ugrás a weboldalra

Ugyan a fenti megoldások közül a profinak nevezett Adobe Premiere Pro nem tartalmaz beépített képernyőfelvevő megoldást, ezt akár ingyenesen is megteheted mind Windows, mind pedig MacOS operációs rendszerek alatt. 

Mi a helyzet az ingyenes megoldásokkal?

Amint látod, ezek mindegyike fizetős szoftver, ami nem véletlen. Az ingyenes megoldások funkcionalitásban, a kezelőfelület egyszerűségében, sebességben, támogatott formátumokban, a frissítések gyakoriságában és stabilitásban gyakran alulmaradnak a fizetős megoldásokkal szemben. A fentebb bemutatott programok mindegyikének van ingyenes verziója, így vásárlás előtt erősen ajánljuk, hogy töltsd le és próbáld ki a szimpatikusabbakat.

Természetesen, vannak ajánlható ingyenes megoldások is, ilyen például az Apple eszközein az iMovie, ami alap feladatokra  egész jól használható. Windowson már nem ilyen fényes a helyzet, mert a korábban elérhető Movie Maker nevű vágó programot a Microsot 2017-ben teljesen leállította, sőt még a letöltő linkeket is eltávolította oldalairól. Ugyanakkor még mindig sokan keresik a Movie Makert, ami a rosszindulatú támadók egyik célpontjává vált, így az internet tele van kétes forrású és sokszor vírust tartalmazó verzióval. Ha valaki mégis ezt választaná (amit nem ajánlunk), akkor legyen nagyon körültekintő!

ListaMester hírlevél

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni piaci trendekről, újdonságokról? Képben akarsz lenni az online kurzusok világáról? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ahhoz, hogy levelet küldhessünk neked, az alábbiakat be kell pipálnod.

Szeretnél egyszerűen videót vágni?

Akkor nézd meg az alábbi kurzusunkat, amiben oktatónk részletesen megtanítja a Filmora nevű képernyőfelvevő és vágóprogram használatát!

Szeretnél profin videót vágni?

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb vágó szoftver. Ebben a kurzusban az összes nyersanyagot letöltheted és együtt haladhatsz az oktatóval.